El Museu de la Vida Rural s’incorpora a la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya


El Museu de la Vida Rural de la Fundació Lluís Carulla ha entrat dins la Xarxa de Museus per a la Difusió del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Aquesta és una de les primeres actuacions que desenvolupa el Pla de Museus de Catalunya, que preveu que de cadascun dels museus nacionals en depenguin xarxes territorials de caire temàtic que completin el discurs i les col•leccions de la seu central del museu.

La Xarxa de Museus per a la Difusió del Patrimoni Etnològic de Catalunya està formada actualment per vuit museus: el Musèu dera Val d’Aran, el Museu Comarcal del Montsià, el Museu Etnològic de Barcelona, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Pesca de Palamós i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és articular polítiques comunes de millora de la gestió de les col•leccions, la millora dels equipaments i el desplegament de programes de treball conjunt. D’acord amb el conveni de la creació de la Xarxa, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació articularà mesures de protecció, difusió, formació i dinamització territorial del patrimoni etnològic contingut en els museus que la componen a través d’ajuts econòmics.

Per a la selecció dels museus que formen la Xarxa s’han tingut en compte factors com el fet de ser museus registrats i oberts al públic, la importància de les seves col•leccions dins del patrimoni etnològic català, el fet de no formar part d’un altre museu nacional i el grau d’implicació en el territori on es troben.

El Museu de la Vida Rural, antiga casa pairal de la família Carulla, es va crear l’any 1988 amb la voluntat de recollir, preservar i difondre un llegat cultural que ens acosta el passat i per ajudar a entendre i a valorar el present. És gestionat per la Fundació Lluís Carulla i actualment es troba en un ambiciós procés d’ampliació que duplicarà els seus espais expositius i en modernitzarà el discurs museogràfic. Amb aquest procés de renovació, a càrrec de l’arquitecte Dani Freixes, la Fundació Lluís Carulla vol adaptar el museu al segle XXI. Les obres avancen a bon ritme i el nou museu s’inaugurarà la tardor vinent. Des que Lluís Carulla va crear-lo, l’equipament ha rebut més de mig milió de visitants.

Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya

Fotografia B/N de Ramon Guasch