Terra de Museus


Article publicat a Revista Rural
Núm. 48 pàg. 24.
I.A. Revista Rural febrer 2009

L’Espluga de Francolí,població situada a la Conca de Barberà i amb unes excel·lents comunicacions per carretera i tren, ofereix al visitant la possibilitat de descobrir una oferta museística única per una localitat de 4.000 habitants.

El Museu del Vi es troba dins el Celler Cooperatiu de l’Espluga, l’edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya, al qual Àngel Guimerà li dedicà el sobrenom de “La catedral del vi”. Fou construït el 1913 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura.

El Museu de la Vida Rural està instal·lat a l’antiga casa pairal de la família Carulla, documentada en el segle XVII. El museu va ser creat l’any 1988 per la Fundació Jaume I, l’actual Fundació Lluís Carulla i consta de quatre seccions dedicades a la pagesia, la llar, els oficis tradicionals i la història de l’Espluga i la Conca de Barberà. Entre d’altres estances, hi ha una sala d’etnografia rural, una sala homenatge al pessebrisme català, s’hi expliquen els costums familiars i populars destacant-ne la farmàcia de la família Carulla,la casa pairal i el mobiliari, la cuina i la llar de foc, els treballs domèstics i els costums familiars, religiosos i festius. S’hi exposa també un ampli ventall d’eines i manufacturats de forjador, picapedrer, fer-rer, baster, boter, etc. El museu està en procés d’ampliació i modernització de les instal·lacions i continguts que està previst que s’inauguri el darrer trimestre de l’any. Per aquest motiu, tancarà les portes a partir del 2 de març fins a que acabi la remodelació. La visita a l’Espluga es pot tancar amb la cova-museu de la Font Major, una de les set coves més llargues del món formades en conglomerat i una de les poques que s’estén, en gran part, pel subsòl del casc urbà. Té 3.590 metres de corredors descoberts fins ara, i hi és ben palesa l’activitat humana des de la prehistòria. Una part de la cova està habilitada com a museu, únic en el món d’aquestes característiques.