El Museu de la Vida Rural del segle XXI


Un Museu
per al segle XXI


El Museu de la Vida Rural de l’Espluga duplicarà els seus espais i modernitzarà el seu discurs museogràfic.

La Fundació Lluís Carulla ha encarregat al prestigiós arquitecte Dani Freixes el projecte d’ampliació i modernització del Museu de la Vida Rural.

Vint anys després de la seva inauguració el Museu de la Vida Rural es troba en un procés d'ampliació i modernització amb la construcció d’un nou edifici annex que, amb 1.600 m2 addicionals, duplicarà l’espai actual dedicat a l’etnografia catalana.

Cal adaptar el Museu al segle XXI i garantir-ne la seva continuïtat mirant cap al futur amb clara consciència del passat. El projecte d’ampliació també contempla la modernització de l’actual edifici del museu, introduint les noves tecnologies, implantant discursos audiovisuals i esponjant les exposicions per a adaptar-se a una nova museografia.

El projecte ha estat realitzat pel prestigiós arquitecte Dani Freixes, membre fundador de Varis Arquitectes i que ha rebut nombrosos premis de diferents entitats nacionals i internacionals, com el FAD, el Premio Nacionalo del Diseño, el dels ajuntaments de Barcelona i de Madrid o el de la Universitat de Harvard. La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull, els bars Zsa-Zsa i Selts, el restaurant Nodo, l'urbanisme del Parc del Clot o el muntatge de l'espectacle multimèdia ¡Tierra! al Pavelló de la Navegació de l'Exposició Universal de 1992 a Sevilla, són algunes de les seves obres més destacades.

Segons Freixes, l’objectiu principal és aprofitar el potencial del Museu de la Vida Rural, tant pel seu material com per la seva temàtica per arrelar conceptes imprescindibles per entendre la realitat del nostre món, tant en les generacions més joves com en els que ho van oblidant, “un museu que no ha de ser un bagul per guardar-hi objectes sinó una caixa d’eines per utilitzar-los a fi d’entendre el temps i la matèria, i el que d’això en fem els homes”.


Freixes ha dissenyat un edifici singular que s’està aixecant davant de l’actual Museu, a la finca anomenada de “Cal Carreter”. Vol ser un gran contenidor de coneixements amb una tàpia farcida de continguts on, en baix relleu, hi apareixeran més d’un centenar de noms d’objectes que el progrés bandeja de forma alarmant, un edifici que vol ser un annex de l’actual Museu de la Vida Rural alhora que es converteixi en un testimoni urbà de tot allò que procurem no oblidar del món rural. L’edifici en sí està dissenyat d’una forma sostenible o, segons diu l’arquitecte, “el que en el món rural se’n diu sentit comú”, aprofitarà la llum exterior a través d’una secció que captarà la llum solar i la portarà a totes les plantes fins al soterrani. La presència d’un gran finestral a l’entrada servirà tant de mirall dels actuals esgrafiats de les tradicions com d’aparador de les activitats que es fan a dins.

El nou edifici tindrà en la seva planta baixa una sala d’actes, que s’usarà en la visita per projectar-hi un audiovisual introductori. Aquesta sala polivalent, amb capacitat per un centenar de persones, també podrà ser utilitzada com a sala de conferències. També a la planta baixa del nou edifici hi haurà la recepció, la botiga del Museu i els despatxos administratius.



En la planta soterrani s’hi col•locaran dues de les col•leccions més emblemàtiques del Museu com són la col•lecció Josep Traité de figures de terracota, d’etnografia rural, i la col•lecció d’homenatge al pessebrisme català.

La primera planta del nou edifici contindrà els espais destinats a la conservació de fotografies, els diferents arxius del Museu (documental, audiovisual, fotogràfic i sonor), la mediateca, la biblioteca i l’hemeroteca amb una sala de consultes. També en aquesta planta es podrà veure un nou àmbit titulat “Present i futur de la vida rural” on es tractaran temes fonamentals en relació amb els models d’explotació del món, les bones pràctiques, el consum responsable, l’energia sostenible, la globalització i el futur després de la “revolució verda”.

La tercera planta contindrà els àmbits monogràfics de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà (terra i paisatge, geologia, fauna, vegetació, història, arqueologia...) que actualment es troben a la quarta planta de l’edifici principal del Museu, el qual serà redistribuït amb les col•leccions d’oficis tradicionals. També en aquesta planta hi haurà una sala amb uns 400 m2 disponibles per a fer-hi exposicions temporals.


A més a més de la construcció del nou edifici annex, també s’elaborarà una nova proposta museogràfica per l’actual Museu de la Vida Rural que reflecteixi un discurs global per a copsar el sentit de construcció cultural. Una proposta museogràfica que completi el tractament actual de peces amb una amplia introducció d’elements audiovisuals i seleccioni millor les peces exposades presentant-les acompanyades d’una informació més àmplia gràcies al sistema d’interactius.

Per fer aquest museogràfic, Freixes pretén utilitzar la il•luminació per jerarquitzar els recorreguts, valorar les peces i per crear escenes de context convincents; els mitjans audiovisuals per poder donar explicacions didàctiques amb imatges i moviment; els sistemes interactius per disposar de més informació de cada peça i poder veure com es feien servir les eines; el so per poder disposar del testimoni oral de la gent que encara té a la memòria coneixements fonamentals de la cultura rural; i les olors per recordar una característica rellevant en el món rural. Tot amb la intenció de crear un recorregut suggerent i emocionant.

El 21 d'abril de 2007 es va col·locar la primera pedra del nou edifici annex. En l'acte, el conseller de cultura i mitjans de comunicació Joan Manel Tresserras va elogiar el paper dinamitzador exercit per la família Carulla. 'No és habitual que una família dugui fins al límit el seu compromís i que hi assumeixi tota la responsabilitat', va explicar el conseller. Tresserras també va assenyalar que no és habitual que un poble de 4.000 habitants com l'Espluga de Francolí tingui un patrimoni cultural com el d'aquesta població. L'alcalde de la vila, David Rovira, va parlar de la contribució de Lluís Carulla i Canals i de la seva família amb la sèrie d'iniciatives iniciades l'any 1965 amb el Casal i que van continuar amb la Residència Jaume I o el mateix museu.


La presidenta de la Fundació, Montserrat Carulla, es va mostrar orgullosa de mantenir l'esperit emprenedor que els va infondre el seu pare i va resumir els tres objectius d'aquesta ampliació del Museu de la Vida Rural: ampliar la superfície de l'exposició, modernitzar el llenguatge expositiu amb la incorporació d'audiovisuals i aplicar un nou discurs museogràfic que vinculi el passat de la pagesia amb el futur.



El procés d'ampliació és molt complex ja que s'han de fer intervencions al 100% d'àmbits i sales del Museu, tant del nou edifici annex com de l'edifici històric del Museu de la Vida Rural. Aquestes intervencions, que provocaran el moviment de tot el fons de peces de l'exposició permanent del Museu, provocaran que a partir del gener de 2009 diverses sales i seccions del Museu no puguin ser visitables. Demanem anticipadament disculpes als visitants del Museu per aquests inconvenients. Tot i això, i entenent que arribats a un punt la visita al Museu no pot ser completa, el Museu tancarà temporalment a partir del març de 2009 fins a la reobertura, amb la inauguració del nou edifici annex i les noves instal·lacions del Museu, prevista per la tardor de 2009.