El Patrimoni de la Conca de Barberà a Internet


La Conca de Barberà ha enllestit la primera fase de l'inventari del patrimoni, en el qual hi treballa des del 2000. Fins ara s'han fet unes 1.100 fitxes de cada element de la comarca que té un interès cultural. La particularitat és que la tria s'ha fet també des d'un punt de vista 'social', des d'antics rentadors a pous de gel, segons el cap del Servei de Cultura del Consell Comarcal, Gabriel Serra. S'han trobat elements originals, com ara una mina d'aigua de finals del segle XIX a Blancafort o les cases dels indians a Rocafort de Queralt. De les 1.100 fitxes, 500 ja són consultables a Internet, i més de 300 a Google Maps. Ara queda per fer el gruix gros de l'inventari, amb l'Espluga i Montblanc.

Aquesta setmana s'han lliurat els quatre últims inventaris, dels municipis de Blancafort -35 fitxes-, Rocafort -34 fitxes-, Solivella -70 fitxes-, i Vimbodí i Poblet -més de 100 fitxes, perquè el monestir s'ha inventariat element per element. La primera fase s'ha centrat en els municipis més petits, i ara queden els dos nuclis de població grans, que comporten fases diferenciades per la seva 'envergadura', segons Serra. L'inventari de Montblanc s'allargarà fins al 2011, i també falta incorporar la major part de les fitxes de l'Espluga de Francolí.

Un cop totes incloses a l'inventari, la informació més elemental es traspassarà a Internet i se'n farà una millora continuada, actualitzant les dades. El web dedicat exclusivament a l'inventari, serviconca.org, permet fer cerques combinades per diferents camps.

També ha comportat que els municipis valorin més el seu patrimoni, i l'inventari ara es pren de referència en la redacció de planejaments urbanístics. Tres administracions participen en l'inventari: el Consell com a ens impulsor, amb el finançament de la Diputació i la col·laboració dels ajuntaments. Des que va arrencar el 2000 -l'any anterior es va fer una prova pilot amb Savallà del Comtat-, l'inventari s'ha adaptat a les noves tecnologies, bàsicament la utilització d'Internet com a eina de gestió i difusió del patrimoni.

Podeu consultar-ho a: http://patrimoni.serviconca.org

Font: ACN / Ràdio Montblanc