Inauguració de la mostra "Eros i Tànatos" de Philippe Lavaill


El divendres 27 de juny, a les 19 h, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí va acollir la inauguració de l’exposició Eros i Tànatos. Treballs del Japó de l’escultor de Bescaran Philippe Lavaill. En l’acte, hi participaren Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, i l’escultor Philippe Lavaill, i va incloure lectures de poemes de Joan Graell i tres haikus japonesos a càrrec de Clàudia Cascante de Quadras acompanyada de la percussió contemporània de Jordi Brugueras.

La mostra és una selecció de les 150 obres entre escultura, pintura i dibuixos, realitzades per Lavaill a partir del mite grec que reflexiona sobre l’equilibri entre extrems: la vida i la mort, l’amor i l’odi i la creació i la destrucció.

L’origen de l’exposició Eros i Tànatos es remunta a l’homenatge que el Japó va fer a l’artista Léonard Foujita l’any 2006. Lavaill va participar en aquest esdeveniment amb una mostra de la seva obra en una galeria de Tòquio. L’artista va realitzar la part central d’obres que conformen l’exposició al Japó, a partir del dibuix de Foujita, una dona adormida, que seria la representació de l’Eros (vida) i Lavaill ho contrasta amb la bomba d’Hiroshima, el Tànatos (mort).

En l’exposició es poden veure peces d’aquell moment i també obres realitzades posteriorment. Els diferents dibuixos i pintures tenen un marcat caràcter asiàtic, emmarcat en un context històric com és el llançament de les bombes sobre Nagasaki i Hiroshima. Segons Lavaill, Eros i Tànatos vol ser una presa de consciència sobre la cara alegre i amarga de l’existència, allò que els psicoanalistes van confirmar com l’enfrontament entre el bé i el mal. Els dibuixos de Philippe Lavaill, nascuts de la dicotomia vida-mort, contenen clares reminiscències del seu viatge al Japó. Fins i tot es veu reflectit en el cromatisme, color vermell i tinta negra sobre el blanc del paper, el qual evoca el país del sol naixent. El contrast de colors negre-vermell reflecteix i perpetua el contrast entre la fragilitat i la sensualitat de la dona que dorm abraçada a una bomba, el simbolisme negre del corb i la modernitat del metro de Tòquio representat amb el segell que marca el cartell. Aquest contrast és present en la majoria de les obres i dibuixos que va fer l’artista a Tòquio.

L’exposició Eros i Tanatos. Treballs del Japó, que ja ha passat per la Seu d’Urgell i Perpinyà, es podrà visitar al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí fins al 24 d’agost.

Documents relacionats: