El batec periodístic de Josep Maria Rendé


El Museu ha col·laborat en l'edició del llibre El batec periodístic d'un dirigent cooperativista català: Josep Maria Rendé i Ventosa: Escrits 1903-1925 realitzat per Antoni Gavaldà i editat per Cossetània.

El llibre presenta l’estudi d’un dels agraristes més importants de Catalunya en el període del primer quart del segle XX. Home sorgit de la burgesia catalanista, esmerçà temps i energia per ajudar a bastir un sòlid edifici cooperatiu a la seva vila natal: l’Espluga de Francolí. A partir d’aquest moment es convertí en un referent comarcal a la Conca de Barberà per la seva implicació compromesa a donar ànims i opinió sobre el cooperativisme a altres col·lectius pagesos. Gradualment, aquesta empenta la dirigí al conjunt del país, cosa que el convertí en un divulgador oral del cooperativisme agrari, ajudat d’una prolífica obra escrita que escampà en llibres i articles en periòdics de l’Espluga, Montblanc, Valls, Tarragona i Barcelona. Fruit d’aquesta donació i disposició, la Mancomunitat el nomenà cap d’Acció Social Agrària, des d’on realitzà una tasca d’alt nivell, orientadora i engrescadora, pel que fa a la creació d’obra cooperativa. Al llibre es reprodueixen setanta-cinc dels seus articles, classificats en disset temàtiques, i s’analitza què aportaren i quines van ser les bases doctrinàries estatals i estrangeres en què l’autor s’emmirallà.

Antoni Gavaldà és professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i iniciador de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Actualment, forma part de les fundacions Recasens i Mercadé, de Reus; Roca i Galès, de Barcelona —és director de la col·lecció Cooperativistes Catalans—, i de l’Institut Ramon Muntaner, amb seu a Móra la Nova. Quant a recerca, és autor d’una obra extensa en dos grans àmbits: el de la història contemporània i el de la didàctica de les ciències socials. En el primer camp, individualment ha publicat obra de temàtica social referida a política, economia, sociologia, història educativa, agrarisme i sindicalisme, així com de crítica històrica. La tesi i posterior llibre L’associacionisme agrari a Catalunya (Valls, 1989) obrí vies de treball en la història social encara vigents. Col·lectivament ha publicat en obres de referència, les darreres de les quals són Diccionari d’Historiografia Catalana (Barcelona, 2003), Història General de Reus (Reus, 2003) o l’Enciclopèdia Temàtica Oxford (Barcelona, 2003). El seu darrer llibre ha estat El naixement del nou sindicalisme d’ordeno y mando. Anys quaranta a Valls i comarca (Tarragona, 2007).

DESCÀRREGUES: