PECES DESTACADES: Segell hebraic


Segell hebraic per a
marcar pans àzims
Núm. inventari: MVR2424
Bronze
41 x 37 mm
Segle XIV

Aquesta mena de segell indicava la qualitat de pa àzim pur que és l'únic que poden menjar els jueus durant els set dies que dura la "Pesah" (Ex. XII, 34 i XIII, 6-7), en memòria de la fugida d'Egipte. El segell exposat té un mànec hexagonal amb nus de la mateixa forma; el mànec no porta l'anella tal com tenen alguns altres per poder-los dur penjats. Al centre del segell hi ha un ocell de perfil que sembla que no s'ha d'interpretar com un palmípede sinó de la família dels còrvids i que sembla una garsa, d'espècie imprecisable. El volàtil és envoltat per quatre rams de tres branques cadascun, d'una mateixa planta florida (potser un card); hi ha també, al mig, una estrella de sis puntes. Al voltant, en hebreu, una inscripció que diu: "Durant set dies, menjareu àzims en pau". El segell fou trobat a l´Espluga de Francolí. Hi ha una còpia dipositada i exposada al Museu Sefardí (Sinagoga del Tránsito) de Toledo.

Bibliografia:

ALTISENT, AGUSTÍ. Un segell hebraic trobat a l´Espluga de Francolí i els jueus i conversos de la vora de Poblet. Miscellanea Populetana (Scriptorium Populetí, 1), Abadia de Poblet, 1966, pàgs.337-342 i làm. I.

CATALUNYA MEDIEVAL. Catàleg de l´exposició. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 1992.

CARRERAS CASANOVAS, ANTONI. Història de l'Espluga de Francolí. Volum III: L'Edat Mitjana. Pagès Editors, L'Espluga de Francolí, 2000.

DDAA. El bronze en Museus de les comarques de Catalunya. Col·lecció Diffundere. Generalitat de Catalunya, 2003.

HISTORISCHES MUSEUM DER PFALZ SPEYER. The Jews of Europe in the Middle Ages. Hatje Cantz Publishers 2005 (Alemanya).