Presentació del llibre "Història d'una cuinera"


El diumenge 8 de juny es va presentar, a la Sala polivalent de l'Antic Hospital de l'Espluga de Francolí, el llibre Història d’una cuinera. Memòries de Maria Badia escrit per Carme Martí. El llibre, editat per l'Editorial Fonoll de Juneda, conté un pròleg realitzat per la cuinera Carme Ruscalleda la qual assistí a la presentació de llibre, acte emmarcat dins la cinquena Fira-mostra del carquinyoli que es celebrà a l'Espluga de Francolí.

Història d'una cuinera conté les memòries de Maria Badia, filla de pagesos que de ben jove va anar a servir a Reus on va començar a cuinar. Als anys 30, a Barcelona, va ser cuinera d'una família benestant i va assistir a les classes del xef Rondissoni, a l'Institut de Cultura de la Dona. Va tornar al poble poc després de la guerra per casar-se i va fer de mestressa de casa, pagesa, mandonguera i cuinera a cases particulars per a celebracions i de les fondes Fonoll i Garrell. El llibre inclou 30 receptes entre primers plats, segons i postres com ganyims, arengada amb chorro, braç de gitano, espinacs amb beixamel, rosetes, coca de codony, conill gratinat, estofat de senglar, rajada amb suquet de fesols, sopes bullides, perdius amb vinagreta, albergínies amb salsa verda, torrons de sabater i bacallà a la Blanca Colloni.

El Museu de la Vida Rural ha col·laborat en l'edició del llibre a nivell de documentació amb fotografies de peces dels fons i reproduccions de l'arxiu fotogràfic del Museu.

Carme Martí Cantí (Montblanc, 1972), és llicenciada en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment imparteix cursos de català inicial del Consorci per a la Normalització Lingüística i col·labora en el setmanari Nova Conca. Néta de Maria Badia, ha recollit les seves memòries.