
Països com Suècia, Estats Units, Japó o Suïssa fa més de trenta anys que coneixen i apliquen els beneficis d’aquest sistema. La seva implantació a Catalunya, en canvi, és força recent, ja que tot just fa sis anys que es va començar a implantar, i de manera molt puntual. Prova d’això és que el Museu de la Vida Rural serà el primer centre museístic privat de Catalunya que incorporarà aquest tipus de climatització. Altres fites dins el camp de la geotèrmia al país són la Masia de l’Harmonia, a l’Hospitalet de Llobregat, primer museu públic en implantar-la, o el monument a Colom, a Barcelona, que l’ha estrenada recentment.
El principi de la geotèrmia es basa en el fet que part de la radiació solar s’acumula a l’escorça de la terra en forma de calor. Degut a la gran massa de la Terra, aquesta calor es manté a temperatura constant a partir d’una profunditat entre els 10 i els 15 metres. A Catalunya, un país amb gran incidència del sol, aquesta energia es calcula en uns 15º C a 5 metres de profunditat. L’aprofitament d’aquesta calor es fa mitjançant un circuit tancat d’aigua que circula pel subsòl, transferint aquesta calor a la superfície, on una bomba de calor fa d’intermediària entre el sistema d’intercanvi amb el subsòl i el sistema de distribució. La bomba de calor pot fer pujar la temperatura d’aquesta energia fins als 65º C i, per tant, pot ser usada tant per escalfar l’aigua calenta sanitària com per a la calefacció domèstica. El sistema de refredament, de cara a l’estiu, inverteix el procediment, enviant l’energia sobrant cap al subsòl mitjançant la bomba de calor.

Amb la implantació d’aquesta energia, feta de la mà de l’empresa catalana Geotics, el nou edifici del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, que té previst obrir les portes a la tardor, fa palès el seu compromís amb el respecte cap al medi ambient i la sostenibilitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada