El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí desvetlla els secrets dels oficis a través de les rajoles


El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí va inaugurar el passat 14 de novembre, la mostra Oficis enrajolats, organitzada conjuntament amb el Museu Etnogràfic de Ripoll.

L’exposició mostra part de la col•lecció de ceràmica catalana dels segles XVII i XVIII, procedent del fons del Museu Etnogràfic de Ripoll i centrada en les rajoles d’oficis que il•lustren l’activitat quotidiana menestral de l’època. També conté altres objectes que hi tenen relació i documentació gràfica que detalla el procés de manufacturat i de decoració de les rajoles: els materials, la iconografia, les èpoques, els estils etc. A més, es complementa amb una selecció de testimonis de molts d’aquells artesans que, durant la seva vida, van aprendre, viure, i més tard, ensenyar el seu ofici.

Oficis enrajolats ofereix l’oportunitat de descobrir una part de la nostra memòria històrica recent i ajuda a recordar els nostres costums i tradicions. Molts dels oficis que apareixen en les rajoles exposades fins i tot costen d’identificar. Es tracta d’uns oficis que passaven de pares a fills i que avui només es troben a les fires i mercats.

Documents relacionats: