Clàssics i més


Quan encara no feia un any del cop d’estat de Miguel Primo de Rivera, Josep Maria de Casacuberta va decidir impulsar una plataforma per a la difusió de la cultura catalana. La iniciativa de seguida va comptar amb l’entusiasme de bona part de la intel·lectualitat de l’època, i amb el suport de personalitats tan destacades com Pompeu Fabra, Lluís Nicolau d’Olwer o Carles Riba. El setembre de 1924, doncs, es posava a la venda Lo somni de Bernat Metge, el primer llibre publicat per l’Editorial Barcino.

Lo somni formava part de la sèrie Els Nostres Clàssics, on, des d’aleshores, han aparegut més de cent cinquanta volums, molts dels quals constitueixen edicions de referència de les obres més importants de la literatura medieval catalana. Al costat de l’edició dels clàssics, la Barcino ha fet aportacions remarcables en àmbits molt diversos, amb un èmfasi especial en la llengua i la història, però també en la geografia, el dret, les tradicions populars, l’ecologia o la botànica. Els llibres de col·leccions com la Popular Barcino, l’Enciclopèdia Catalunya, la Biblioteca Folklòrica, la Baró de Maldà o la Verdagueriana en són bones mostres.

Més de vuitanta anys després de la seva fundació, la Barcino continua publicant llibres, i ho fa amb la mateixa voluntat inicial de donar a conèixer els clàssics catalans, medievals i moderns. L’exposició Clàssics i més. L’Editorial Barcino i Josep Maria de Casacuberta fa un recorregut al llarg de les diverses etapes per les quals ha passat l’Editorial, estretament relacionades amb les circumstàncies polítiques i socials viscudes pel país. En el darrer apartat, sobre el present i el futur, es planteja de quina manera afronta els reptes del segle XXI.

Pàgina web de l'Editorial Barcino: www.editorialbarcino.cat

Itinerància de l'exposició:
  • Museu d'Història de Catalunya (Barcelona)
  • Institut d'Estudis Ilerdencs (Lleida)
  • Universitat Alacant
  • Casa de Cultura Marqués González de Quirós (Gandia)
  • Museu de la Vida Rural (L'Espluga de Francolí)
  • Museu de l'Art de la Pell de Vic